Македонският премиер Зоран Заев представи на закрито заседание на парламентарната комисия за външна политика проектодоговора за добросъседство с България, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Премиерът каза, че като преговарящ от името на Македония ще вземе предвид съветите, които е получил.

"Нашето желание е да подпишем договора. Досега имаме отлична база за компромис между двете страни. Окончателен договор ще имаме след неговата ратификация в парламента", заяви премиерът.

Той подчерта, че договорът не нарушава националните интереси на Македония и не отрича македонската идентичност, език и народ.

"В договора няма дилеми, че става дума за две държави, два народа и два езика. С договора се откриват нови перспективи за сътрудничество със съседите и ускоряване на процесите на интеграция в Европейския съюз и НАТО", увери македонският премиер.

Заев каза още, че договорът ще помогне за свързването на пътната и газовата инфраструктура на двете страни, за увеличаването на търговския обмен, за въвеждането на нови гранични и митнически облекчения.

"Заедно ще противостоим на недобронамерената пропаганда вътре в държавите, на езика на омразата, на национализма. България твърдо подкрепя приемането на Македония в ЕС и в НАТО, без да поставя условие за решаване на спора /с Гърция/ за името. Тя ще ни предаде целия си опит в европейската интеграция", каза Заев.

Той изрази желание и очакване договорът да бъде подписан при посещението на български представители в Македония на 1 август.

Председателят на парламентарната Комисия по външните работи в македонския парламент Антонио Милошоски заяви, че депутатите от неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и коалицията около нея имат сериозни забележки по договора с България и имат предложения как би трябвало той да бъде надграден и подобрен, съобщиха македонските агенции.

Милошоски предлага пет въпроса, които да бъдат включени в договора:
  • Ще бъде ли споменат македонският народ в договора? Ако това е договор на добра воля, би трябвало македонският народ да е споменат и записан в договора.
  • Ще бъде ли споменат македонският език в договора? С това се признава неговата специфика като език, различен от българския.
  • Готов ли е премиерът Зоран Заев да подпише договор, който съдържа най-малко един член, за който смятаме, че противоречи на член 49 от конституцията на Република Македония, който предвижда конституционно задължение на държавата да се грижи за македонците извън Македония?
  • Ясно разграничаване на частта за общата история и частта за отделните истории на двете държави.
  • Забелязва се асиметрия на права и задължения в договора. Повече права има за българската страна, а повече ограничения и задължения за Македония. Договорът трябва да бъде със симетрични ползи за всички страни.
Според Милошоски ако тези препоръки бъдат включени, договорът ще бъде подкрепен от коалицията "За по-добра Македония".