Ако бъде договорен, документът ще бъде подписан и на нашия официален македонски език и под него ще стои подписът на българския премиер, каза Заев, цитиран от агенция МИА и БТА.

Това е важно за Македония, това е признаване на нашия език, подчерта премиерът на днешното заседание в парламента в Скопие, отговаряйки на обвиненията от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, че се крие съдържанието на договора и се накърнявали македонските национални и държавни интереси.

България е първата страна, която призна Република Македония под конституционното й име. Очаквам чрез този договор, за който предишната власт правеше искрени усилия и видях докъде са стигнали, и за което като шеф на опозицията никога не съм имал информации.

Видях, че са стигнали до сериозна фаза и приветствам това. Трябваше вече да го приключим, знам и разговорите на предишното ръководство на македонското правителство, информиран съм процедурно, както приляга, за всичко.

Чрез този договор България иска искрено да премахне тегобите, които съществуваха между двете съседки, за да подкрепи Македония по пътя й към ЕС", каза Заев.

Той подчерта, че напредъкът на Македония към ЕС и НАТО е от императивно значение.

България признава нашата специфика и няма проблем с това, но същевременно не можем да кажем, че нямаме част от общата история тук, на Балканите, в Европа или подобно.

Да не предрешаваме нещо, което би било доста неизгодно по такива въпроси, които са от общ интерес за стратегическия ни избор - ЕС и НАТО. Затова нека бъдем наистина внимателни, подчерта премиерът.

В частта за учебниците Заев каза, че трябва да се произнесат експертите. Ние, политиците, нека да създадем обстановка за изграждане на приятелство. Изграждайки приятелство, на нашата страна й трябват съседите и повече приятели. В този дух се обръщам към вас да информирам, че ние може би няма да имаме договор.

Никой не може да каже, че ще постигнем договор. Щастлив съм, че направихме още една крачка след няколко успешни крачки, които бяха направени преди мене и преди това правителство, каза премиерът Зоран Заев от трибуната на македонския парламент.