Надявах се и очаквах такова единодушие в парламента, защото редица български правителства са работили по договора за добросъседство с Република Македония. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след като депутатите одобриха с 206 гласа "за" декларацията относно договора за добросъседство с Република Македония.

Тя посочи, че първоначално е имало проект на декларация, внесена от ГЕРБ и "Обединени патриоти", след това е внесена обединена декларация от всички парламентарни групи.

Както премиерът каза, наистина показахме, че можем по важни национални приоритети да се обединяваме, добави тя. По думите й моментът наистина е исторически и поставя началото на една нова глава в отношенията между двете държави.

Екатерина Захариева отбеляза, че първото предложение за такъв договор за добросъседство с Македония е от 2008 г., след което има дълго мълчание и започване на преговори през 2012 г. Тя посочи, че след подписването му договорът трябва да бъде ратифициран от парламента.

Попитана дали очаква напрежение при посещението на българската делегация в Македония и подписването на договора, външният министър коментира, че силно се надява да няма провокации.

Надявам се техният парламент да е гледал какво се случи днес в нашия, защото шансът, който дава този договор, е голям, голям е преди всичко за гражданите на Македония и отваря пътя за европейското им развитие, коментира Захариева.

Избор на техните политически елити е дали ще продължат да бъдат изолирани - толкова години отношенията бяха почти на точката на замръзване - или ще дадат шанс на техните граждани, добави тя.

Екатерина Захариева каза, че след посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас е имало негативни публикации в част от медиите там, но, от друга страна, е излязло представително проучване, че над 80 процента от населението на Република Македония подкрепя този договор и стоплянето на отношенията.

Тя припомни и опитите за организиране на протести пред тяхното министерство, които обаче били малобройни. По думите й това показва, че ако отново има такива опити, те ще са политически инспирирани, в никакъв случай няма да са спонтанни.