Докато министър-председателят на Македония Зоран Заев заявява, че договорът за добросъседство с България е в съответствие с националните интереси и че споразумението носи късмет на двете страни, опозицията призовава за открито, публично и извънредно заседание на парламента на страната.

ВМРО-ДПМНЕ подчертава, че парламентът трябва прозрачно и публично да получи договора, a без забележките на опозицията този договор в дългосрочен план ще доведе до вреда върху бъдещето на Македония, предаде македонската медия "Алфа ТВ", цитирана от Агенция "Фокус".

"Договорът може да отвори стари исторически рани, може да нанесе болка при много семейства, чиито предци са се борили и са дали жертви за независимостта, за отличителния характер и самостоятелност на Македония и за културната и историческа забележителност на македонския народ.

Още повече, прилагането на този договор, без конструктивни забележки и предложения, които ние дадохме и споделихме с господин Заев, в средносрочен и дългосрочен план, ще нанесе реални щети върху нашето бъдеще, бъдещето на Македония", смята Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ.

Според опозицията споразумението ще дава ясна и законна основа България да спре пътя на Македония към ЕС на всяка следваща стъпка, да спира отварянето или затварянето на глави от евентуалните преговори за членство в Европейския съюз. Тя посочи, че България ще може да направи така във всеки един момент.

"ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи само договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в Европейския съюз и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за забавяне. Не ни е необходимо второ временно споразумение, което ще създаде и няма да решава проблеми.

Призоваваме за разум и мъдрост. Тези стъпки на СДСМ стратегически и дългосрочно ще нанесат непоправими щети на Македония. Настояваме договорът да се подпише с бележките, които нашите депутати посочиха на господин Заев", добави Димовски.