Протестиращи нахлуха в сградата на парламента на Македония в столицата Скопие, след като социалдемократите и етническите албански партии гласуваха да изберат етнически албанец за парламентарен председател, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Националисти, разгневени от този развой на нещата, са проникнали в основната зала на парламента, уточнява Ройтерс. Според ТАСС демонстрантите са стигнали само до фоайето, но се опитвали да влязат и в пленарната зала.

ДПА и Франс прес посочват, че нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на партията ВМРО-ДПМНЕ.

Телевизионни кадри показаха, че лидерът на социалдемократите Зоран Заев е бил леко ранен в разразилата се схватка в сградата на парламента след нахлуването на протестиращите. На кадри се вижда кръв да се стича от лявата страна на челото му, предаде Ройтерс.

Талат Джафери е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто страната стана независима през 1991 г.

Той е бил избран при гласуване с подкрепата на 67 депутати, съобщи Зоран Заев по-рано, след което го поздрави и му пожела късмет на новия пост.

Но депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота и казаха, че той не е протекъл както обичайно чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила, допълва Ройтерс.

ТАСС пък съобщава, че за Джафери са гласували 62 депутати (от общо 120). Агенцията допълва, че опозицията, начело със СДСМ е заобиколила парламентарната процедура при избора на нов председател.

ТАСС припомня, че Джафери е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция.

Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня Ройтерс.