Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Това се казва в декларация на 44-ото Народно събрание на Република България по отношение на напрежението в Република Македония.

Демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател - Талат Джафери. Той е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто страната стана независима през 1991 г.

Документът беше гласуван в пленарната зала на Народното събрание днес и подкрепен единодушно от всички парламентарни групи.

Според българския парламент агресията към народни представители е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията, насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Предложението за декларация беше направено от БСП и ДПС.

"Надяваме се, че президентът на Република Македония и водещите политически сили ще предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които биха могли да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона", се посочва в декларацията.

Българският парламент изразява подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото председателство на Съвета на ЕС България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа, се посочва още в декларацията.