Това е стъпка за преодоляване на продължаващата вече 18 месеца криза заради скандал с подслушване, коментира Ройтерс.

Под натиска на Европейския съюз и НАТО парламентът в Скопие през май отмени предишната дата за гласуване - 5 юни. Опозицията заплашваше да бойкотира избори през лятото, нещо което би поставило легитимността им под въпрос.

Отлагането на парламентарните избори беше основно искане в бурните нощни протести в Скопие и други градове тази пролет.

Партийните ръководители заявиха пред репортери вчера, че споразумението за вот на 11 декември е постигнато след среща, която продължи шест часа.

Сега македонският парламент трябва официално да определи произвеждането на предсрочни избори.

Постигнатото споразумение предвижда да бъде съставено временно двупартийно правителство със задача да гарантира условията за свободни и честни избори. То ще встъпи в длъжност 100 дни преди изборите.

Зоран Заев, председателят на опозиционния "Социалдемократически съюз на Македония", каза, че опозиционните партии ще участват в този кабинет.

"Радвам се, че доведохме социалдемократите до ситуация, при която повече не могат да бягат от избори", заяви Никола Груевски, бивш премиер и лидер на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски обвиняваше съперниците си, откакто скандалът избухна, че се опитват да избегнат изборите от страх да не ги загубят.

Миналата година, по силата на постигнато с посредничеството на ЕС споразумение за излизане от кризата македонските политици се договориха за предсрочни парламентарни избори.

Договорено беше и назначаване на специален прокурор, който да разследва скандала с подслушването на над 20 хиляди души, докато Груевски беше премиер.

Продължителната политическа криза в Република Македония рязко се изостри през април т.г. след решението на президента Георге Иванов да амнистира няколко десетки корумпирани политици.

Започналите нощни протести получиха названието "Шарена революция" поради това, че демонстранти заливаха обществени сгради с боя.

Под натиска на протестите Иванов на 6 юни отмени указа си за амнистията.

Македония е една от страните, които понесоха основната тежест на огромния миграционен наплив към ЕС през Балканите миналата година.

Скопие има аспирации за влизане в ЕС и НАТО, но присъединяването е блокирано заради спор за името с Гърция, която има област със същото название, припомня БТА.