Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. По думите му вандалският акт на македонеца е "пълно падение на човешката личност".

Миналата седмица Миленко Неделковски пусна във Фейсбук снимки как лично той разрушава българския паметник, поставен от наша военна делегация през месец май. Скопие пък излезе с официална позиция, в която заяви, че тези действия са незаконни. Това се случи, след като премиерът Бойко Борисов предупреди, че е възможно България да не подкрепи Македония за приемането й в Европейския съюз.

Даниел Митов уточни, че поставянето на паметната плоча е било без участието на българската държава, но сега България ще направи официални постъпки за възстановяването на паметника, за да бъде всичко официализирано.

"Вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност. Затова ние вече сме направили постъпки пред правителството в Скопие да възстановим - този път през акт на българската държава, въпросната плоча и въпросният Миленко - аз лично съм задействал процедура за това да бъде включен в списъка с чужденците, нежелани на територията на Република България", каза външният министър.

Македонски граничари спряха Динко

Междувременно известният ловец на мигранти Динко Вълев от Ямбол, който се закани да намери Миленко Неделковски и да го заплюе, бе спрян на ГКПП "Гюешево" от македонските гранични власти и не бе допуснат в страната, предаде bTV.

Динко Вълев бе тръгнал за връх Каймак-Чалан, за да постави нова паметна плоча. 
Ямболията твърди, че един от македонските граничари го е блъскал и затова той го предупредил, че „ще му счупи ръцете”. Динко каза още, че има личен мотив да постави плочата - дядо му Вълю Вълев бил загинал в битката при Каймак-Чалан.

До момента Скопие не дава официално обяснение защо граничните власти са спрели българина.

Македонецът, разбил паметника: Българите са като кучета