Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с президента на Република Македония Георге Иванов, който е на посещение в България за участие в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Плевнелиев подчерта, че страната ни протяга ръка за подкрепа, но именно политическите партии и лидерите в Република Македония носят историческата отговорност за възстановяване на диалога и за постигането на легитимен изход от кризата.

В условията на крайно противопоставяне в Република Македония президентската институция е единственият фактор за съхраняване на стабилността в страната, заяви президентът Георге Иванов, който запозна българския си колега с усилията за възстановяване на политическия диалог между отделните партии.

Двамата държавни глава бяха единодушни, че бързото провеждане на парламентарни избори в Република Македония и избирането на легитимно правителство е единственият изход за намиране на устойчиво решение на политическата криза.

По време на срещата президентът Плевнелиев благодари на президента Иванов за предоставената информация за динамиката на миграционните маршрути в Югоизточна Европа и отбеляза доброто сътрудничество между съответните институции.

Президентът Иванов подчерта, че Република Македония полага всички усилия за справяне с миграционния натиск и призова за по-активна подкрепа от ЕС в тази насока.

И Росен Плевнелиев, и Георге Иванов се обявиха за бързото приключване на преговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Република Македония.

Българският държавен глава отново призова за съвместно отбелязване на историческо събитие от България и Република Македония, което ще доведе до „истински пробив в двустранните отношения и ще има силно символично значение в нашия регион“.