Борисов: Инфраструктурата е най-важното за нас и Македония

stat
17:33  |  19 юни 2017 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Премиерът Борисов е убеден, че членство на Западните Балкани в ЕС и НАТО би успокоило региона Премиерът Борисов е убеден, че членство на Западните Балкани в ЕС и НАТО би успокоило региона
Сн.: БТА

За България и Македония най-важното в момента са инфраструктурните проекти между тях, защото това помага на хората да пътуват и улеснява бизнеса и инвестициите.
Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов за македонския информационен сайт МКД в навечерието на първото посещение на новия македонски премиер Зоран Заев в София, което започва утре.

В интервюто Борисов изразява надежда, че след преодоляването на тежката политическа криза Македония бързо ще напредва в развитието си.

България винаги е подкрепяла Македония по пътя й към Европейския съюз и НАТО, казва премиерът.

"Винаги сме твърдяли в България, че присъединяването към ЕС на целите Балкани, присъединяването на всички балкански държави към НАТО, е нещо, което ще успокои региона", добави той.

В отговор на въпроса, как ще се преодолеят историческите спорове между двете страни, българският премиер подчерта: "Аз имам принцип - историята да остане на историците. Те да спорят, те да се доказват. За нас е важно между София и Скопие, между Скопие и Благоевград, защото магистрала Струма-София-Солун дава големи възможности, да направим инфраструктурни проекти, да има магистрала, да има ж.п. линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки".

Председателството на България на Европейския съвет ще има положителен ефект върху Балканите, убеден е Бойко Борисов.

За македонското онлайн издание той заявява, че разширяването на ЕС на Балканите е приоритет, но то зависи на първо място от изпълнението на критериите за членство.
Последно в Политика


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.