Това се казва в публикувано от агенция МИА прессъобщение, подписано от Златко Перински, член на изпълнителния комитет на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, предаде БТА.

В текста се изтъква, че управляващият Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ действа в ущърб на държавните интереси и договорът, който е подписал с България, е "вреден за Република Македония и унижава нашите съграждани".

Ето защо, водена от интересите на гражданите, ВМРО-ДПМНЕ ще внесе в парламента предложение за референдум, на който избирателите да кажат мнението си за договора.

Изпълнителният комитет на партията смята, че договорът е подготвен и сключен далеч от очите на обществеността и с това СДСМ е отнел правото на гражданите да бъдат запознати какви договори сключва тяхното правителство, за разлика от гражданите на България, които са били запознати със съдържанието на договора, се казва в текста.

В съобщението е подчертано, че ВМРО-ДПМНЕ е за добросъседство и сътрудничество с България, но смята, че отношенията между двете страни трябва да се градят на базата на взаимно уважение, а не на отстъпки и вредни последици за едната от страните.

ВМРО-ДПМНЕ има сериозни забележки по няколко точки от договора и най вече по тези, деклариращи съществуването на обща история и предвиждащи създаване на държавна комисия, която ще обсъди промени в учебниците по история в Македония.

За партията е неприемлив и отказът от македонското малцинство в България, както и ненужното определение на македонския език като "език съгласно конституцията, се казва по-нататък в текста, като се изтъква, че такава формулировка не съществува в нито един друг договор и оставя вратичка за непризнаването на македонския език.