Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, съобщи „Фокус“.

„Нашите предложния са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желае, това, което е добре за Западните Балкани и разбира се, в интерес на България“, посочи Борисов и уточни, че Берлинският процес касае оста север-юг и шестте държави в Западните Балкани.

Според него всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към другите, а не да е капсулирана. Борисов посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8.

„Още веднага бяха дадени авансите и за връзката София – Белград, имаме София–Солун, имаме София-Истанбул, имаме София – Бургас“, допълни Борисов.

Той посочи, че след България председателството се поема от Австрия, а след това Румъния. По думите му тук България е важен участник в Дунавската и Черноморската стратегия. Премиерът уточни, че в началото на септември във Варна ще има смесено заседание между България и Румъния. Според него става една много добра програма за свързаност на целите Балкани.

Политическите елити в страните, които са кандидат-членки за ЕС, трябва да намерят необходимия сговор и толерантност помежду си и да не пречат на своите държави да вървят напред, каза още Борисов.

По думите му политиците в страните от Западните Балкани трябва да дадат перспектива на своите народи. По отношение на Турция, министър-председателят коментира:

„Не можем да се месим във вътрешните работи на никоя страна. Не го и правим, но се опитваме да бъдем в добри и балансирани отношения с тях“, каза той и посочи, че имаме нулев процент миграционен натиск на границата.

„Ако се върнем година назад това беше най-големият страх на Балканите. Ние ставахме и лягахме с миграционния процес. Бяха избори тогава и най-некоректно политически точно това се използваше“, обясни премиерът. 

Най-кривата и напрегната част от преговорите за Брекзит ще бъдат по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, коментира Борисов.

По думите на премиера преговорите за Брекзит вървят много трудно. „Не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение между всички нас вече“, каза премиерът.

„Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания“, каза още Борисов за Брекзит. Той посочи, че е доволен от посланиците в Германия, Франция, Италия, Хърватска, Турция, Гърция.

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите, похвали се Борисов.

Според премиера всички компресори са американски и са най-добрите. По думите му утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ.

„Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех“, коментира Борисов.