Това съобщи председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова.
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев свиква след парламентарния контрол днес Председателския съвет на Народното събрание, за да обсъди декларацията.

Разтревожени сме от събитията в съседна Македония, там отдавна текат процеси, които сигурно няма да приключат днес, те засягат големия въпрос за националната сигурност на България, коментира председателят на БСП. По думите й този въпрос не е партиен, това е въпросът за България.

Не може да го изразяваме във Фейсбук или Туитър, най-малко пък ние, лидерите на партиите, посочи Нинова. Тук в българския парламент е мястото, където трябва да изготвим обща национално отговорна позиция в защита на националния интерес на България и всички заедно да я отстояваме, добави тя.

Нинова отбеляза, че всички политически сили са декларирали готовност за национално съгласие, когато става въпрос за България. Да видим сега дали тези думи могат да преминат в действия и да поставим на първо място и над себе си Отечеството, призова тя.

В предложения от БСП текст на обща декларация на Народното събрание се изразява дълбока тревога от развитието на вътрешнополитическата криза в Република Македония и се осъжда най-остро нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители.

В проекта на позиция се изразява очакване президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката.

ДПС: Доктрината "Доган"

ДПС също призовава институциите и политиците в Македония към разум и демократично решаване на проблемите, а българските политици - към два пъти повече разум и отговорност. Това заяви в парламентарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на движението по повод напрежението в Македония.

"ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава, а на Балканите е взривоопасен. Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония е същият като крайните националисти в България", заяви Карадайъ.

ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайните националисти е опасно, защото рано или късно торпилира етническия мир.

„Българският етнически модел в доктрина на д-р Ахмед Доган, отстоявана от ДПС при всички обстоятелства през последните десетилетия, е в основата на етническия мир в България. Но той изисква усилията не само на една партия и една етническа група, а на всички партии и етноси и цялото общество. Това е поуката за нас от събитията в съседна Македония. Призоваваме всички да прочетат посланието на г-н Доган от 16 март т.г.“, посочи Карадайъ, цитиран от "Фокус".