Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев направи това изявление на пресконференция в Дома на армията в Струмица, след края на първото съвместно заседание между правителствата на Република Македония и България.

Според Зоран Заев тази среща е значима и ще отвори нови перспективи пред двете държави. По думите му срещата е значима и за европейската интеграция на Македония и региона.

"Ние като политически ръководители изпращаме послание към света как се създава приятелство и сътрудничество", обяви премиерът на Република Македония.

Министър-председателят Заев информира, че заедно с българския премиер Бойко Борисов са разговаряли за проекти в икономиката, енергетиката и граничното сътрудничество. Затова той се надява по този начин да се засилят търговските връзки и бизнес контактите между двете страни.

Зоран Заев допълни, че се заедно с Борисов са се договорили да се направи и проучване за развиване на доставките на природен газ, както и как да се транзитира газ до Европа. Той уточни, че транспортен коридор номер 8 е приоритет и за Македония.

"Целта на подписването на всички тези договори е да се улесни животът на гражданите", каза Зоран Заев.

Той се надява до два-три месеца да стане факт и намаляването на цените на роуминга между България и Република Македония.

Заев се надява, че след построяването на свързващите пътища в двете страни, в бъдеще от Скопие до София да стига за два-три часа.

Зоран Заев информира още, че Македония и България ще работят съвместно и в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция. Накрая той изрази очакване Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество да бъде ратифициран през декември от парламента на Република Македония.

Правителствата няма да се бъркаме в отношенията между българската и македонската църква, само ще спомогнем за засилване на сътрудничеството между тях, заяви още Зоран Заев.

Светият синод на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, изпрати преди дни до Българската православна църква /БПЦ/ писмо с искане да бъде нейна църква-майка, ако признае автокефалността й.

"Автокефалността на македонската църква е много важно за нас, но ние няма да се месим в работата на църквата“, каза още Заев. Той добави, че днешната среща между него и министър-председателят Бойко Борисов неслучайно е започнала с посещение във Водочкия манастир и други храмове.

Зоран Заев беше попитан и за коментар относно твърдение, изказано от доц. д-р Ана Кочева от Институт за български език при БАН, че македонски език не съществува, а е диалект на българския. Заев отговори, че в Договора за добросъседство между България и Македония е засегната и тази тема.

"Езикът е тема, която е важна и за двете страни, но нека по-малко говорим за миналото и повече гледаме напред в бъдещето“, отбеляза Заев.

Същото пожелание изрази в изказването си и Бойко Борисов.