Пред Европейската комисия и пред председателя на Европейския парламент казах, че сега е моментът да се използва българското председателство, а след това австрийското, румънското, хърватското, за да може близо две години темата за Западните Балкани не само да се държи на вниманието на всички в Европа, но и реално да се придвижи.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Дома на армията в Струмица, Република Македония, след края на първото съвместно заседание между правителствата на Република Македония и България.

Премиерът Борисов добави, че след около 2-3 месеца може да се намалят тарифите за роуминг, по които в момента разговарят гражданите на Република Македония и България. Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Днес е подписано споразумение между министерствата на телекомуникациите на двете страни за намаляване на международните тарифи.

Убеден съм, че Коридор номер 8 е като една пълноводна река, около която ще се развие икономика, туризъм и бизнес", допълни Бойко Борисов. По думите му това е транспортен коридор, който от Албания през Скопие до България, дава възможност да се свърже Азия с Балканите.

Премиерът изрази надежда, че освен Коридор номер 8 строителството на пътищата на територията на двете страни ще продължи, акцентирайки върху напречните коридори Солун - Скопие - Белград.

"Трябва да имаме пътища, ж.п. линии, пристанища. Това е бъдещето на Балканите. Убеден съм, че когато се влагат пари в строеж, не се правят войни", заяви Бойко Борисов.

Българският министър-председател акцентира, че присъединяването в сферите на инфраструктурата, комуникациите и енергетиката води до инвестиции и до по-високи доходи.

По думите на Борисов перспективата за Македония да стане член на НАТО и ЕС е важна, но той подчерта, че това е избор изключително на Македония, и България по никакъв начин не може да се бърка в тези отношения.

Българският премиер изтъкна, че на Балканите е нужна повече скромност, защото по този начин доходите и инфраструктурите на двете страни да се доближат до тези от Западна Европа.

"Тайната, поне за нашата политика, е, че тя не е насочена нито към трети страни, а точно обратното - да направим така, че всички на Балканите да получим поравно и достатъчно, както и да бъдат столиците ни присъединени, за да дадем възможност на хората да пътуват, да правят бизнес и да се движат свободно", каза Бойко Борисов.

Затова според него еднакво важно е Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, да вървят по своя европейски път. По думите му тайната е работа, скромност, без исторически претенции и гръмки фрази.

Трябва да забравим, че тук е Велика Албания, Велика Македония, Велика България, Велика Сърбия – колкото по-бързо забравим, че сме „велики”, толкова по-бързо инфраструктурата и доходите ще се изравнят със Западна Европа.

"Върнем ли се в тема история, приключва бъдещото", добави Бойко Борисов.

Все пак от македонска страна дойде въпросът какво е мнението му за македонския език.

Абсолютно се разбираме. Нито една от медиите – нито български, нито македонски, имате слушалки. Какво по-важно има от това да се разбираме и да се върви напред по пътя? Нека учените говорят на тая тема. Хилядолетна история имаме, винаги може да се намери нещо, за което да се скараме”, отговори Борисов.

По думите му България и Република Македония трябва да направят така, че хората да живеят по-добре, без да гледат назад в миналото. По този начин ще избегнат и всякакви ненужни конфликти.

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът с Македония възлиза на 344.8 милиона евро и отбелязва ръст с 9 процента спрямо 2016 г. , стана ясно на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев. Двамата обсъдиха потенциала за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите с Македония.

Двете страни потвърдиха готовността си за ускоряване на откриването на ГКПП Клепало. Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия между България и Македония подписаха министрите на вътрешните работи.