Първото съвместно заседание на двата кабинета се провежда  в Струмица - Република Македония.

"Сега започваме да строим магистрала Струмица - Петрич", каза Борисов пред хората в Струмица.

Премиерът благодари на колегата си Зоран Заев за топлото посрещане и добави, че без европейска солидарност няма нито икономическо, нито европейско развитие. По думите му темата за Балканите е приоритет за България и днешната среща е доказателство за това.

Вижте снимки >>>


"Дори и днешната среща показва развитие в нашите отношения. След споразумението, което подписахме, се радвам, че днес с министрите си сядаме на една маса", каза още Бойко Борисов.

Премиерът на Република Македония Зоран Заев благодари за посещението на българския премиер. Той каза, че за него българският премиер е първо приятел, а след това колега.

По-рано днес, във Водочки манастир, министър-председателите на България и Република Македония разговаряха на "четири очи".

Преди началото на заседанието двамата премиери поднесоха венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа.

Двете правителства ще се подпишат общо  девет документа за двустранно сътрудничество като част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.

Македония вече е приятел със съседите си

Вицепремиерите и министри на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска подписаха Протокол за сътрудничество между двете министерства за провеждане на обучение в България на македонски механик водачи на танк Т-72.

Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха Платформа за активизиране на сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни.

Министерствата на туризма на България и Македония също подписаха протокол за сътрудничество. Документът беше подписан от министъра на туризма Николина Ангелкова и Кире Наумов.

От българска страна в заседанието участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни, съгласно Меморандумът за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония.