Заев пристигна днес на еднодневно посещение в България по покана на БСП.

Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО, много държим по демократичен път да бъде решена политическата криза там и сме категорично против всякакви изказвания за федерализация на Македония. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата, цитиран от БТА.

На срещата са присъствали също заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов и външният министър Даниел Митов.

Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, такъв, какъвто Европа изисква, заяви още Борисов. Не се месим във вътрешните работи на Македония, но ни притеснява политическата криза там, която е на нашата граница, при един народ, който е най-близък до България, добави премиерът.

Той отбеляза, че преди десетина дни е разговарял със Заев да направят тази среща в България.
Направихме я заедно с българската опозиция, в лицето на социалистите, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато се касае стабилността на една държава, каза министър-председателят.

Зоран Заев отбеляза, че на срещата е информирал своите домакини за ситуацията в Македония и за възможностите за решаване на кризата по мирен път. Той е изразил благодарност към тях и към представителите на ЕС, които, по думите му, дават максималното в диалог да се намери решение на проблемите в Македония.

Нашето място е в ЕС и НАТО и заедно се опитваме да намерим решение за кризата, която е грижа и на целия регион, заяви Заев. Ние не искаме да повтаряме сценария, който видяхме в Украйна, или това, което се случваше в Сърбия.

В 21 век по мирен начин без насилие могат да се намерят решения, каза още Заев. Той отбеляза, че вече са започнали разговори с европейски представители. Във вторник се очаква да има такъв и с еврокомисаря Йоханес Хан.

Нашето искане е да създадем служебно правителство, без влияние на двете най големи партии, което по демократичен начин, в рамките на 6 до 9 месеца да подготви Македония с изборен закон, избирателни списъци, антикорупционна комисия, държавна изборна комисия, каза в отговор на въпрос опозиционният македонски лидер. Той добави, че очаква да бъдат решени много други слабости на системата и да се проведат честни и демократични избори.

Заев отбеляза още, че от срещата е очаквал и е получил от премиера и от представителя на опозицията приятелски препоръки и подкрепа от държава - членка на ЕС към Македония.

"Приятелите ни трябват, когато има проблеми", заяви Заев и добави, че България е голям приятел на Македония и това са показали и министър-председателят и представителят на опозицията.