В памет на жертвите на Холокоста българският министър-председател и неговият македонски колега ще поднесат венци на паметника на загиналите 7 144-ма евреи. Двамата политици ще направят обръщения.

В програмата на премиера са предвидени и двустранни разговори с ръководителя на кабинета в Скопие Зоран Заев.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

В Скопие като част от официалната делегация на София той е придружаван от представители на еврейската общност в България.

По време на Втората световна война от Македония са били депортирани 7 144 евреи, които са били отведени в лагера на смъртта Треблинка в окупирана Полша.

Президентът на Македония Георге Иванов заяви, че македонските евреи, които са били депортирани в лагера Треблинка, са не само статистика, а всеки има име и идентичност, и наше задължение е да пазим спомена за тях, тъй като така ще удовлетворим справедливостта и ще имаме спокойствие.

Депортираните 7 144 евреи, които стигнаха до лагера Треблинка, представляваха 98 процента от общото еврейско население в окупирана Македония, а 50 процента от тях бяха деца, пише вестник "Вечер".