В. "Прото тема" извежда на челно място мнение, изразено от посредника на ООН по гръцко-македонския спор Матю Нимиц, който подсказал, че смята да излезе с предложение, съдържащо термина "Македония". Нимиц казал, че Гърция е приела този термин, като е признала страната под името Бивша югославска република Македония. Вестникът подчертава, че докато Нимиц се оглеждал за своето предложение, Панос Каменос, лидер на партията Независими гърци, която е част от правителствената коалиция в Атина, се е застъпил за название "Вардарска" (Македония). Каменос, който е и военен министър, малко преди това призова за свикване на референдум по спора за името на бившата югорепублика.

 

В."Катимерини" пише, че правителството в Атина е негативно настроено по отношение на такъв референдум. Вестникът помества и оценката на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, който отново напомнил, че "позицията на православната църквата е ясна" и че тя е против название, включващо термина "Македония".

 

Нюз.ин смята, че с това свое предложение за референдум Панос Каменос, който изданието определя като "подводна скала", може да нанесе сериозен удар на правителството на премиера Алексис Ципрас.

 

Според в. "Вима" американският дипломат е изразил оптимизъм, че двете страни ще успеят да намерят един по-позитивен подход по македонския въпрос, който той се надявал да стане ясен чрез постигането на окончателно споразумение.

 

Вестникът обобщава, че след гласуването на законопроекта с новите мерки за икономии, правителствени източници са изразили надежда, че следващата парламентарна "среща" ще бъде по въпроса за името на съседната държава, като са дали да се разбере, че има значителен напредък по този спор.

 

"Нимиц се ориентира към решение с термина Македония", посочва от своя страна в. "Та неа".

 

"Трябва да бъдем реалисти, тъй като в момента името на държавата в ООН е Бивша югославска република Македония", цитира изданието думите на Нимиц през гръцката телевизия Антена. В."Та неа" се спира на ролята на външните министри на двете страни.

 

Първият гръцки дипломат Никос Кодзиас е дал да се разбере, че националната позиция на Гърция на тези преговори ще се свежда до обсъждане на съставно название с географско определение за всеобща употреба.

 

Във връзка с това се припомня, че в свое интервю по-рано тази седмица македонският външен министър Никола Димитров е поставил на масата един не толкова нов коз, а именно, двете страни да се придържат към "принципа за неизключителност". Той изтъкнал, че терминът "Македония" не е изключителна привилегия на Гърция, тъй като става дума за един голям географски район. Следователно този термин трябва да се използва от двете страни при равни условия", казал Никола Димитров.