"Сега ни остава да продължим с реформите и решаването на спора с Гърция. Това са тежки въпроси, но ние ще намерим решение, в което ще включим и опозицията, и президента, ще питаме и гражданите", допълни той на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Заев не изключи възможността за предизвикане на напрежение от страна на Русия заради плановете на Скопие за евроатлантическа интеграция.

На въпрос за интереса на Китай към Западните Балкани и дали ЕС трябва да инвестира повече пари в региона, за да засили влиянието си, македонският премиер отговори:
"Вярно е, че интересът към региона на Западните Балкани е силен, Китай е активен, а Русия също присъства. Но, както казах, няма алтернатива. Нашите граждани са за пълноправно членство в ЕС. Не само защото сме на европейския континент, но и защото вярваме в ценностите на ЕС.“

Според него Западните Балкани вече не са „буре барут", а мост на приятелство, който се приближава към ЕС.

Премиерът на Македония каза, че на срещата са констатирани успехите в процеса на решаване на дългогодишни проблеми със съседите - Договора за добросъседство с България и подновените преговори за името с Гърция. Той добави, че правителството е твърдо решено на развива регионално сътрудничество и да реши проблемите със съседите.
 
Зоран Заев изтъкна и подкрепата на Германия в икономически план. Германия е пръв търговски партньор на Македония и един от важните й стратегически партньори. Търговският обмен на двете страни достига 3,6 милиарда евро годишно, а в Македония работят 200 германски фирми, осигуряващи 20 хиляди работни места, каза Заев, като покани германските компании да продължават да инвестират в Македония.

Заев посочи и сътрудничеството в отбраната, като припомни, че над 200 македонски офицери са се обучавали в германската армия, а македонските военни в мисията в Афганистан са под германско командване. Македонският премиер покани Ангела Меркел да посети Македония.

Македония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор за името й с Гърция, който пречи на амбициите й за присъединяване към НАТО и Европейския съюз, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

На въпрос дали на срещата със Заев са разговаряли за името и дали този въпрос е бил тема на вчерашния й телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, Меркел отговори, че натискът за по-бързо решаване на спора няма да повлияе положително на преговорите и от него няма полза, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Меркел каза, че според нея и двете страни имат интерес да решат спора и се отнасят отговорно към подновените преговори за името, като всяка от тях знае какво може да даде, за да се постигне компромис.
"Компромисите са винаги болезнени, но и необходими", изтъкна Меркел.

Гърция възразява срещу използването на името Македония от бившата югославска република, като твърди, че то може да крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.

Зоран Заев е на посещение в Берлин заедно с министъра на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи и външния министър Никола Димитров.