Не е реалистично да се изпълни условието в стратегията на ЕС двустранните спорове за границите в Западните Балкани да се решат до 2025 г., каза министърът, цитиран от Танюг и БТА.

"Това може да бъде голям проблем за ЕС, за разширяването и за Западните Балкани", предупреди Ерявец, който заедно с другите 27 външни министри от ЕС участва в неформална среща на Съвета на ЕС в София.

Ерявец припомни, че Словения е водила 20 години диалог с Хърватия, за да намери решение за границата, а на Хърватия и Сърбия са им били необходими 26 години.

Додик: Горди сме с идеята за обединена сръбска нация >>

Една от най-важните теми на разговорите в София бе бъдещето на европейската интеграция на Западните Балкани, определено в новата стратегия на Европейската комисия за разширяване на ЕС към Западните Балкани, отбелязва Танюг.

Ройтерс посочва, че външните министри не са били на едно мнение за перспективите Сърбия и Черна гора да се включат в съюза до 2025 г., както е залегнало в новата стратегия за Западните Балкани.

"Аз мисля, че 2025 г. е много късна дата и те заслужават по-бърз път към интеграция", заяви унгарският министър Петер Сиярто пред журналисти в София, като подчерта, че приемането в ЕС ще намали напрежението между страните от региона.

Могерини: 2025-а не е срок, а възможност за разширение на ЕС >>

Полша, Италия и Австрия също подкрепят по-скорошното отваряне на съюза за Западните Балкани.

"Кой ще бъде пръв в Белград - Китай или ЕС? Това трябва да решим, тъй като става дума за непосредствените ни съседи", заяви австрийският министър Карин Кнайсъл.

FT: Битката за Балканите влиза в решаваща фаза >>

Германия обаче, която е водещата сила в ЕС, е по-сдържана, като изтъква недостатъците в областта на върховенството на закона в по-новите членки - от Румъния и България до Полша и Унгария, отбелязва Ройтерс.

Френският министър Жан-Ив льо Дриан също изрази опасения.
"Ясно е, че има условия и че тези условия трябва да се изпълнят", каза Льо Дриан.

НА ФОКУС: Западните Балкани – без голям шанс по трънливия път към ЕС >>