С това се съгласиха днес във Виена външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас след повече от 5 часа преговори, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Македонското министерство на външните работи съобщи, че двамата са заявили това след среща с посредника от ООН по спора за името Матю Нимиц във Виена.

Гръцкото външно министерство издаде съобщение със същото съдържание, съобщи кореспондентът на МИА от Атина.

Това беше първата среща на министерско равнище в рамките на преговорите за името, които досега се водеха от специални представители на двете страни.

Радвам се, че има напредък по преговорите между Атина и Скопие, коментира преди края на днешната среща вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос във връзка със спора за името на Република Македония.

Това е двустранен въпрос и нека да оставим между Атина и Скопие да се водят преговорите с посредничеството на ООН, отбеляза Захариева и пожела успех.

Лидерът на Алианс за албанците в Македония Зиядин Села обаче настоя опозиционните партии и партиите на етническите албанци да бъдат включени в преговорите за ново име на Македония. Той изтъкна, че Алианс за албанците е против тенденцията за "славянизация" на името.

"Ние сме против предложението, което циркулира в дипломатическите кръгове, да се използва име с географско определение на македонски език, като например "Горна Македония", каза Села, цитиран от албанската редакция на македонската агенция Мета.
Той обясни, че според Алианс за албанците това е тенденция към "славянизация на името".

Форум на албанските интелектуалци в Македония от своя страна изпрати писмо до международните институции и посредника Матю Нимиц с искане предложението за "Горна Македония" без превод да бъде отхвърлено като неприемливо, защото "изключва албанците, втората по численост общност в страната".