Може да има място за санкции, един вид забрана за пътувания или финансови мерки, които да бъдат насочени директно срещу лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, каза Фейт в интервю за Ройтерс, цитирано и от БТА.

Запитан дали се обявява за въвеждане на санкции или ги обмисля ЕС, Фейт каза: "Мисля, че по-късно". Той каза, че "националистите на Никола Груевски просто не слушат".

"Ще продължим ли с шарадата или ще теглим чертата и ще кажем, че процесът на присъединяване е приключен или че ще спре. Това е въпросът, който според мене трябва да поставим", каза Фейт.

Той предупреждава, че ако се повтори ситуацията с раздаване на оръжие като през 2001 г., много скоро би се стигнало до пропастта на гражданската вйна.

Австрия осъди насилието в Македония 

Министърът на външните работи на Австрия и председателстващ ОССЕ Себастиан Курц осъди насилието в Македония и всички онези, които подстрекаваха към него, предаде Танюг.

"Имаме тежка ситуация, каквато вече имахме и в други части на Балканите. Осъждам всимки, които участват в насилническите акции в Македония, както и всички, които ги подстрекават към това." "Никога няма оправдание за насилието", каза Курц в интервю за виенския "Стандарт".

На въпрос грешка ли е било, че е подкрепил ВМРО-ДПМНЕ в предизборната кампания, Курц отговаря, че е подкрепил външния министър Никола Попоски, когото цени и който е бил сигурен партньор при затварянето на балканския маршрут /за мигрантите/.

"Той веднага осъди насилието", напомни Курц.

АНКЕТА: Смятате ли, че събитията в Македония ще дестабилизират региона?