Иванов каза в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес. Той призова за "разумно и отговорно поведение".

"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

Поне 100 ранени

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента, при което бяха ранени седем души.

Конфликтът избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента. Те нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател - Талат Джафери. Той е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто страната стана независима през 1991 г.

Властите заявиха, че при сблъсъците във и пред парламента са били ранени 77 души, включително полицаи и депутати.

По-късно бройката пострадали беше увеличена на "повече от 100", получили медицинска помощ.

Сред по-леко ранените е и Зоран Заев, лидер на социалдемократите.

Виж снимки >>

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

"Ние осъждаме... нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя.

Американското посолство в Македония също осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията".

Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента.

То изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".

Албания е "обезпокоена"

Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания. Правителството в Тирана призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка".

Албанското външно министерство каза, че следи "изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство".

"Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи", заяви министерството.

Властите в Косово също изразиха тревога.

Бойко Борисов: Демокрацията не допуска насилие

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе телефонен разговор с македонския президент Георге Иванов, съобщи пресцентърът на партия ГЕРБ.

В разговора Борисов подчерта, че демокрацията не допуска насилие, и призова за разум, спокойствие и единение в Македония.

"Това е необходимо на всеки народ и във всяка държава", подчерта Борисов.

От своя страна президентът на Македония Георге Иванов изрази пред бъдещия премиер Бойко Борисов благодарност за съпричастността на българския народ, се казва в съобщението на ГЕРБ.

В София МВР заседава поради напрежението

На консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония, съобщи пресцентърът на МВР.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността.

Участниците направиха анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие.

Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове.

Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.

Атина: Плъзгане към дълбока криза

Гръцкото външно министерство в свое съобщение изказа загриженост и тревога от възникналата взривоопасна обстановка в Македония.

В него се прави тъжната констатация, че Македония се плъзга към дълбока политическа криза, която, за да бъде преодоляна, е необходимо заинтересованите страни да покажат зачитане на принципите на демокрацията, законността и правовата държава.

ЕС: Какво се случва?

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви в Туитър, че "насилието няма място в парламента".

Шведският посланик в Македония Матс Стафансон, говорейки от името на други европейски дипломати, напомни на македонските политици нуждата от диалог и каза, че "е отговорност на полицията в тази страна да гарантира да не се стига до подобно насилие".