Като тревожни оцени македонското министерство на външните работи изявленията на американския конгресмен Дейна Рорабакър, че Македония е провалена държава и затова е най-добре да бъде поделена и да изчезне. За повече от двадесет години независимост Македония не е чула подобно становище от САЩ, откъдето, напротив, пристигаше само подкрепа за стабилността и териториалния суверенитет на държавата.

А конгресменът Рорабакър не е кой да е и не е аматьор в политиката, тъй като досега е служил много мандати в Конгреса още от 1989 г., следял е няколко военни конфликта, а в момента е член и на комисията за външни работи в подгрупата, отговорна за нашия регион, или просто казано, групата, която крои политиката за Балканите.

Според онова, което може да се научи за неговата дейност, той не е радикал, а по-скоро ексхибиционист в политиката, което се вижда и в предложението, отправено тези дни към Сърбия - да си даде Юга, т.е. Южна Сърбия, за да получи в замяна Северно Косово.

В регион, известен като "барутен погреб", в който национализмът отново е в подем, подобен подтик от влиятелен представител на САЩ има ефекта на първа бойна глава.

Откъде се появи Рорабакър и защо неговите идеи не достигаха досега до нас?
Според американските медии, досега той е бил маргинал в Конгреса, но победата на Доналд Тръмп за една нощ го е превърнала във фактор на политическата сцена. Освен това той бе единственият конгресмен, който организира бал по повод встъпването в длъжност на президента.

Макар че политиката за Македония се създава предимно от Държавния департамент и Белия дом, излизането на преден план на политически образи като този конгресмен, е лошо предзнаменование за Македония, която един ден може сурово да се сблъска с прагматизма на новата администрация, която поради икономически интерес може да отхвърли признаването на конституционното име на държавата.

Министерството на външните работи вчера чрез нашето посолство във Вашингтон изпрати послание до Държавния департамент, че становищата на конгресмена предизвикват голяма загриженост в Македония и в региона и разпалват националистическа реторика в съседните страни, което заедно ни връща обратно в миналото.

Вярваме, че твърдо ще отстраните всякакви дилеми около изнесените позиции и ще потвърдите своята политика към Македония и Балканите, посочва в реакцията си македонското външно министерство. За Македония, която през последните няколко години забрави да цени американската подкрепа за стабилността на страната, това е първият урок за осъзнаване.

Сръбският премиер Александър Вучич обясни вчера изявлението на Рорабакър с неговата близост с албанското лоби, имайки предвид факта, че той бил сред първите, които подкрепиха Армията за освобождение на Косово, както и независимостта на Косово заедно с бомбардирането на Сърбия.

"Вместо негативни примери като изпращането на влак с провокативни символи в Косово, може би е по-добре и от взаимен интерес да се помисли за размяна на територии, което ще доведе до по-голям брой сърби в Сърбия и по-голям брой косовари в Косово", написал Рорабакър в писмо, изпратено лично до президента Томислав Николич, който дори не пожела да признае, че го е получил. За Македония изявлението беше още по-страшно и по-недипломатично.

"Моето становище е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е. Те са толкова поделени, че никога няма да могат да вървят заедно".

"Затова косоварите и албанците в Македония трябва да бъдат част от Косово, докато другата част от Македония трябва да стане част от България или която и да било друга страна, с която те твърдят, че са свързани. Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произлезе от разпадането на Югославия, но това не е мотив, че тази идея все още издържа", заявил конгресменът в интервю за албанската телевизия Визион плус в най-дилетантското изявление, чувано досега за нашата държава.

При това той се похвалил, че има влияние върху американската външна политика и че в бъдеще на заседанията на комисията по външни работи ще се разговаря и за въпроса за промяна на границите на Балканите.

Дали за това изявление той е бил вдъхновен от албанските кръгове като техен лобист или е действал като свободен "стрелец" е въпрос, на който ще трябва да бъде отговорено възможно най-скоро. Но от онова, което може да се прочете за Рорабакър става ясно, че той е екзотичен образ във външната политика на Конгреса, който и преди е излизал с уникални становища за различни кризисни огнища и не толкова рядко за промяна на границите на други държави, което изглежада за него е универсален отговор за страни в криза.

Така например, той заявил, че когато Ирак отново забогатее, той трябва да върне парите на САЩ за военната интервенция, а също, че трябва да се преразгледат границите на тази страна, след като "Ислямска държава" окупира територии там. Той подкрепял сепаратистки движения в Ирак, а в Афганистан прекарал два месеца с муджахидините, които по онова време се борили против войските на Съветския съюз. Смятан е за пръв приятел на Владимир Путин и негов ожесточен защитник в Конгреса.

От посолството на САЩ в Македония днес заявиха само, че САЩ признават и подкрепят териториалната цялост на Македония и тази политика не е променена.

*Превод: БТА