Европейският съюз очаква бързи, но мъдри решения в Македония, заяви Зоран Заев след среща на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини с лидерите на парламентарните партии в Македония, съобщава информационният сайт Плусинфо, цитиран от БТА.

"Щастливи сме, че ЕС запазва ангажимента си към бъдещето на Македония", заяви Заев, като добави, че ЕС ще подкрепи бъдещото правителство и ще помогне за ускоряване на европейската интеграция на Македония.

Коментирайки отказа на президента Георге Иванов да даде на СДСМ мандат за съставяне на правителство, въпреки че СДСМ събра необходимите за това 67 подписа на депутати, Заев каза:

"Още веднъж апелираме Иванов да преразгледа решението си, защото зад тези 67 депутати стоят близо 700 000 избиратели".

Той подчерта, че в момента институциите в Македония са блокирани и това поставя под въпрос произвеждането на местните избори, които трябва да бъдат насрочени най-късно в неделя, на 5 март.

Лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция Никола Груевски и Али Ахмети след срещата с Могерини напуснаха парламента, без да направят изявления.

След срещите с партийните лидери Могерини отиде в президентската резиденция, за да разговаря с президента Георге Иванов.

Партия ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на изборите през декември, но не успя да се договори с партиите на етническите албанци за коалиционно правителство.

Вчера Иванов отказа да даде мандата на лидера на СДСМ (втората по брой на гласовете на изборите) Зоран Заев, въпреки че той, заедно с албанските партии, събра необходимите за това подписи на депутати.

Като причина за отказа президентът посочи, че Заев е приел общата платформа на етническите албанци, която според него противоречи на македонската конституция.