Според него собственикът на апартамент не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общите части в кооперацията, а това се определя с мнозинство от две трети от етажната собственост за всички жилища.

По думите на Манолова, то е и необосновано, но "в крайна сметка всички сме длъжни да уважаваме съдебните решения и да ги изпълняваме".

"Като омбудсман отговарям за защитата на правата на българските граждани, а техните проблеми с монополистите "Топлофикация" са най-големи - това са най-големият брой жалби. ВКС не е намерил и противоречие между два закона - между закона за енергетиката и между закона за защита на потребителите. Това не означава, че двата закона и по-специално законът за енергетиката са справедливи спрямо българските граждани", каза Манолова.

По думите й институцията, която може да промени този закон в интерес на избирателите си е Народното събрание.

"Следващата ми стъпка е да напиша една препоръка до Министерски съвет и персонално до министъра на енергетиката за промяна в закона, така че да бъдат защитени потребителите срещу издевателствата на топлофикациите. Ще препоръчам същото и ще предложа конкретни промени на парламента", каза Манолова.

По думите й, ако не са готови да отменят такса "сградна инсталация", да напишат текстове, според които изчисляването й да бъде по-справедливо и хората да плащат минимални размери, а не огромните суми, които дават сега, мръзнейки и без да искат да имат нищо общо с "Топлофикация".

"В момента всички неблагополучия и лошото управление на столичната "Топлофикация" се плащат от столичани - от тези, които не искат да ползват парно, но плащат "сградна инсталация". Така че трябва законодателят да защити столичани от монополиста "Топлофикация", заяви Манолова.