Инициативата е под егидата на омбудсмана Мая Манолова и е част от голямата кампания на националния обществен защитник “Великден за всеки – дари празник на баба и дядо”. За трета поредна година кампанията набира средства и храни за възрастните хора, които няма да получат надбавки върху пенсиите си за големия християнски празник.

Днес Манолова и екипът й, заедно с доброволци от ръководената от нея институция и от Българския червен кръст, лично агитира клиентите на магазин от търговската верига Билла да подкрепят акцията “Купи и сподели“, която стартира вчера в 13 града в цялата страна.

Възрастните хора на България имат нужда от нашата подкрепа като общество, като бизнес, като граждани да подкрепим трапезата на бедстващ пенсионер за великденските празници“, заяви омбудсманът по време на акцията, цитирана от БГНЕС.

В предните две годишни кампании бяха събрани над два милиона лева в пари и хранителни продукти, с които бяха зарадвани десетки хиляди български пенсионери.

„Има още две седмици, в които да покажем, че сме добри, съпричастни, че ни пука за това как живеят нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи. Всеки може да направи добро, да се почувства щастлив на празника. Сигурна съм, че в крайна сметка не само тези, които получават, но и тези, които даряват получават огромно удовлетворение преди големия християнски празник, че са споделили това, което имат с тези, които се нуждаят, че са проявили доброта. Българите са добри хора и имат време да направят по едно добро до Великден“, изтъкна Манолова.

По традиция “Купи и сподели“ се реализира в двете последователни седмици преди Великден, в дните от петък до неделя (23-25 март 2018 г. и 30 март - 1 април 2018 г.), в партньорство с най-големите търговски вериги за хранителни стоки в страната Билла, Кауфланд и Лидъл, като към тях по места се присъединяват и други големи супермаркети. Клиентите ще могат да оставят купените и дарените продукти в специално поставените за целта на изхода колички, брандирани с логото на кампанията.