Това предлагат омбудсманът и граждански организации, които внасят предложения за законодателни промени, насочени срещу частните съдебни изпълнители, банките и монополите.

Манолова показа жалба от една гражданка от Пловдив с две деца, чийто апартамент в края на миналия месец е продаден на публична продан. "Тези случаи са достатъчно красноречиви, заради което да внесем пакет от законодателни предложения“, заяви Манолова.

Вижте снимки >>>


Да бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители /ЧСИ/ като сборът от всички, събирани от тях такси, да не може да е по-висок от размера на задължението, предлага омбудсманът.

Длъжникът да се освобождава от такси, когато плати доброволно в срока за изпълнение, предвиждат още текстове от внесените в НС от националния защитник, граждански организации и адвокати предложения за поправки в ГПК. 

Сега за дълг от 50 лв. минимумът, от който започват таксите на ЧСИ, е 108 лв. плюс таксата, която е пропорционално такса печалба. Така задължението може да нарасне с хиляди левове, разясниха адвокати.

Предвижда се длъжниците да могат да платят, без да стигат до частен съдебен изпълнител (ЧСИ), както и да обжалват оценките на недвижимите имоти. В повечето случаи, отбеляза Манолова, става дума за продажба на имотите им на доста занижени цени.

Вносителите на промените в ГПК предлагат също корекция на несеквестируемия доход, който не е променян от 2008 г., за да може длъжникът да има средства за съществуване. Те са предвидили и да отпадне възможността за бързо снабдяване с изпълнителен лист от страна на банките.

По-балансираното решение е да се даде възможност на длъжниците да избират между съдебен процес, който може да е дълъг и да ги натовари финансово повече, и бърза процедура, посочи Мая Манолова, цитирана от БТА. Тя предупреди, че частните съдебни изпълнители вече стягат редиците за отпор, ако текстовете бъдат приети.

Затова омбудсманът изпреварващо внася днес в НС и доклада за работата си през 2016 г., в който е отбелязано, че само за дванайсетте месеца в институцията са постъпили над 4600 граждански жалби. Сега трябва да видим чии интереси защитават депутатите, коментира още Мая Манолова.

В предложенията има и промени, свързани с института на призоваването, защото сега гражданите биват осъждани, без изобщо да знаят. Част от злоупотребите със записи на заповед са възможни поради пропуски в регламентирането именно на призоваването, разясни Манолова.

По-драстичният вариант е пълно премахване на призоваването чрез залепване на обявления, в случаите когато става дума за неприсъствени решения и за заповедни производства, смята тя.