Омбудсманът поиска това по време на общественото обсъждане на Истанбулската конвенция в СУ "Св Климент Охридски". 

Това искане тя постави предвид страховете и разделението на обществото и заради позицията на Светия Синод. Днес старците напуснаха демонстративно обсъждането. 

Терминът социална роля вече е въведен в българското законодателство и нито е породил, нито е легализирал третия пол, категорична бе Манолова.

„В тази тълкувателна декларация да бъде подробно изяснено българското разбиране за социалната роля на пола. Да не остане никакво съмнение за опити за въвеждане на нещо различно от двата съществуващи биологични пола“, заяви омбудсманът.

Според Манолова държавата е абдикирала от проблема за домашното насилие. Официалната статистка у нас сочи сочи 0% домашно насилие по области. 

„Имам ясна позиция за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Защитавах такава позиция и като депутат, доколкото каузата за приемане на Истанбулската конвенция е кауза на социалистите и на десноцентристките в Европа, доколкото беше и кауза на БСП. Нямам навика да си променям позициите в зависимост от дивидентите, които биха ми донесли или отнели", заяви Манолова.

Тя припомни, че насилието над жени е огромен проблем за българското общество. По думите й всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие, което означава че има 1 млн. жени са жертва на насилие. 

„Предвид статистиката на неправителствения сектор не мога да се съглася с твърдението, че България си има ефективно и действащо законодателство, което предотвратява насилието над жени и домашното насилие. Не, не така е. Редица прояви на насилие изобщо не са криминализирани“, обясни Манолова и даде пример с психическото насилие.

„Този въпрос няма да бъде решен само с една поправка в НК, по силата на която средните телесни повреди причинени от съпруг или партньор да се преследват от общия ред.

В България липсват и конкретни практически мерки в борбата с домашното насилие, гореща линия, липсват кризисни центрове. В цялата страна теса общо 18, в София са само 2. Повтаряла съм това десетки пъти, коментира Манолова.

Според Манолова има един изключително положителен момент в разразилите се страсти "за" и "против" Конвенцията.

„Това е фактът, че темата за насилието, е повдигната на достатъчно високо и сериозно ниво, най-накрая ще загърбим лицемерието и ще признаем факта, че в България има мъже, които пребиват, а понякога и убиват жените си. Този път няма да заметем тази наша малка срамна обществена тайна, няма да замажем проблема с поредната междуведомствена група, с мъртвородени мерки законопроект, който ще остане само на хартия“, коментира още Манолова.

По думите й това е същината на Конвенцията, а не страховете от третия пол.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева предложи Конвенцията да бъде приета с резерви и към нея да има тълкувателна декларация.