"За пореден път държавният регулатор не счете за необходимо да проведе обществено обсъждане по един толкова важен въпрос, който засяга потребителите в областите Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град", пише омбудсманът Мая Манолова.

В документа тя подчертава, че "правилното определяне на цените на ВиК услугите е въпрос от обществена значимост за развитие на ВиК сектора".

Манолова посочва, че на практика Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ВиК дружествата обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях.

"Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално", категоричен е общественият защитник.

В становището си до председателя на КЕВР тя акцентира и върху факта, че вместо инфлацията от януари до октомври т.г., която е 0,7 процента, регулаторът е взел предвид справка от декември 2016 г. до края на октомври т.г. - 1,9 на сто.

От друга страна, Мая Манолова посочва, че всъщност инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

Омбудсманът дава и пример за абсурдността на ситуацията с предстоящото изменение на цените на водата за ВиК-Ямбол.

"При спазване на нормативните изисквания, одобрената цена на водата за ВиК-Ямбол за 2018 г., не би следвало да се изменя. Вместо това, за този ВиК оператор цената на водата е с най-голямото увеличение - 20 процента", изтъква парадокса Манолова.

Националният обществен защитник критикува работата на КЕВР и по отношение определяне социалната поносимост на цената на ВиК услугите.

Манолова е категорична, че КЕВР ползва данните от изследването на Националния статистически институт /НСИ/ "Статистика на доходите и условията на живот", които са чувствително по-високи от друго тяхно изследване за същата година - "Наблюдение на домакинските бюджети относно средно месечния доход на домакинствата".

"На основание чл.19, ал.1, т.4 от Закона за омбудсмана отправям препоръка, да се вземат под внимание посочените аргументи като приложите правилните критерии за определяне периода на инфлацията и социалната поносимост на цените на ВиК услугите. По този начин ще бъдат постигнати по-ниски и справедливи цени, в съответствие със закона", пише в становището си до КЕВР омбудсманът.

Поскъпването на водата

В момента КЕВР е в процес на обсъждане на предложение за увеличение на цената на водата в 14 населени места в страната. Очаква се на някои места увеличението да достигне до 20%. Това породи напрежение и протести в обществото.

Най-голямо поскъпване на водата е предвидено за област Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е предвидено увеличение с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.

Поскъпването заради 5-годишна регулаторна рамка

Поскъпването на водата се дължи на започналия през 2017 г. нов 5-годишен регулаторен период на ВиК операторите, посочи по-рано пред БНТ директорът на Дирекция "ВиК услуги" в КЕВР Ивайло Касчиев.

По думите му от 2017 година е започнал новият 5-годишен регулаторен период, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни планове и предложения за цени.

По повод драстичното поскъпване на водата в Ямбол, Касчиев посочи, че настоящото увеличение в Ямболско е заради новата услуга по пречистване на отпадъчните води в областта.

Преди 10 дни водата в областта поскъпна от 1.63 лв. на 1.97 лв. за кубичен метър, а от януари се предвижда ценови скок до 20%.

Управителят на ВиК в Ямбол инж. Стоян Радев обясни, че увеличението с толкова голям процент, защото към общата услуга ще се прибави такса пречистване в размер на 31-2 стотинки, които участват в общата цена на водата.

Той допълни обаче, че хората няма да плащат тази услуга докато не влезе в експлоатация новата пречиствателна станция. По думите му догодина в Ямбол цената на водата няма да се различава значително от тази, която гражданите ще плащат през настоящия месец декември. Това обаче не успокоява жителите на населените места в областта. Те не са доволни както от високата цена на услугата, така и от това, че водата там често спирала заради аварии.