Това заяви в интервю за Агенция „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова, която коментира резултатите от провелия се в Генерал Тошево местен референдум, на който близо 97% от гласувалите се обявиха против добива на газ.

„Лично аз не съм изненадана. Очакван резултат, защото с моите експерти бяхме на място и разговаряхме с хората, а те са категорично против добиването на газ в Добруджа. Сега изразиха своето мнение и на референдума. Това, което трябва да се случи сега, е институциите да се съобразят с гласа на хората. Гражданите свършиха своята част от работата, на ход са институциите, които не трябва да позволяват това гражданско решение да бъде нарушено“, подчерта общественият защитник.

Според Манолова хората не вярват на институциите и на доклада по ОВОС, който по време на нейното посещение в населеното място е бил в процедура обществено обсъждане.

„Министерство на екологията, в резултат на нашата среща, настоя за допълнителни становища от всички отговорни институции – Министерство на енергетиката, РЗИ - Добрич, ВиК – Добрич, различни независими експерти, които да отговорят на притесненията на хората. Очакват се тези становища, но според мен чрез местния референдум суверенът се е произнесъл. Всички останали институции би следвало да се съобразят с неговия глас“, аргументира се омбудсманът.