Вчера между двете избухна скандал в парламента и след размяна на остри реплики Цачева заплаши със съд социалистката, която я обвини, че е станала "помагач в измама, извършена от кабинета "Борисов". Повод за това стана обнародвано споразумение между България и Германия в "Държавен вестник", което обаче се оказа, че не е ратифицирано от парламента.

Още вчера Цецка Цачева отрече твърдението на червената депутатка, че е подписала публикацията в Държавен вестник, и се закани да я съди за клевета и обида.

Тази сутрин тя коментира пред bTV:

"Г-жа Манолова минава всякакви граници, тя не е на партиен митинг сред свои симпатизанти, да говори абсолютно лишени от смисъл думи, прекрачи всякаква бариера, така че този път решението ми е категорично. Дори бих я призовала да си даде имунитета, за да мога да реализирам и наказателно дело".

Тя допълни, че не вярва Мая Маналова сама да се откаже от депутатската си защита, но остава възможността да заведе срещу нея граждански иск. Ще защитя не толкова моето име, колкото на институцията, подчерта председателката на Народното събрание и прогнозира предрешен край в своя полза.

Не искам извинение от нея. Всеки, когато излезе на микрофон в пленарна зала, трябва да не забравя, че е народен представител и че носи отговорност за думите, които изрича публично. Имам готовност, до Коледа ще я зарадвам”, добави Цачева.

И заяви, че е възможно да съди и вестника на левицата "Дума" заради заглавието "Цецка Цачева подписва невзети решения", което било напълно невярно. Цачева се учуди нямат ли юристи и не могат ли да разберат, че когато има постановление на Министерски съвет, то никъде не носи подписа на председателя на Народното събрание.

Междувременно днес в пленарна зала мнозинството не прие предложение на Янаки Стоилов от "БСП лява България" премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Божидар Лукарски да дойдат, за да обяснят защо правителството е приело постановление, което се позовава на неприет от парламента закон.

В крайна сметка още вчера ратификацията на споразумението между България и Германия беше одобрена от парламента.

Днес обаче левицата призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето на споразумението, което предвижда българското Министерство на икономиката да постигне съгласие за покриване на щета, нанесена на фирмите "Цемеко" ООД - София, и Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH - Кемпен, и да им плати 2 млн. евро.

Манолова: Ще си дам имунитета, ако Цацаров го поиска

"Заканата на Цецка Цачева, че ще ме преследва по наказателен ред, не ме плаши. Готова съм да платя всяка цена, за да защитя българския парламентаризъм и интереса на избирателите, които ще бъдат принудени да платят 4 млн. лв. на немска фирма без основание", коментира Мая Манолова.

Тя уточни, че ако главният прокурор Сотир Цацаров й поиска имунитета по който и да е казус, ще го даде на секундата, но "не и защото на г-жа Цачева й е хрумнало, че съвместява и поста главен прокурор".

Според Манолова в тази обстановка от наказателна отговорност трябва да се притесняват други хора, като например вносителят на проекта за постановление, който се е позовал на неприет от парламента закон. По думите й най-вероятно вносител е министърът на икономиката.
По думите й нормално прокуратурата да се самосезира по този казус.