Тотална спекулация са подобни твърдения, че ще се случи нещо катастрофално на Земята, коментира Христина Калайджиева - физик в Планетариума, цитирана от БТА.

В експозицията календарът на маите се разглежда от гледна точка на предвещанията за "край на света" именно на 21 декември, за което все по-често питат посетителите в звездната зала на Планетариума. Според Христина Калайджиева тези спекулации се позовават на намерена каменна таблица с писменост на маите, в която се разказва, че през тази година ще има триумф на божество, което ще придобие голяма сила и мощ, т.е. ще се случи колосално събитие. Но никъде в самия каменен надпис не се споменава, че това колосално събитие ще има катастрофален характер за Земята, допълва астрономът.

Германски експерт също излязоха със становище в края на миналата година, че краят на човечеството не наближава. Ученият проучил каменна плочка, открита преди години при разкопки в Тортугеро, в мексиканския щат Табаско. Според нея в календара няма нищо апокалиптично. Така се отричат теориите, че древните маи са предрекли нещо като апокалипсис през 2012 г. 

Съвременните маи, които живеят на територията на днешно Мексико казват, че това тълкуване за "края на света" не е залегнало в тяхната митология, а е по-скоро интерпретация на западнохристиянския мироглед, допълва и Калайджиева. Според нея изложбата дава категорично отрицателен отговор на свързваните с 21 декември катастрофични заплахи за този ден: ще си разменят ли местата земните полюси; има ли опасност от мощно слънчево изригване, което би причинило гибел на планетата; ще се случи ли фатално подреждане на планетите или сблъсък на Земята с комета.

В намерени текстове на маите се разказва за години, които, съпоставени с нашето летоброене, надминават 2012, говори се дори за над 4000 години. Това според звездните специалисти означава, че маите не предполагат, че 2012 г. е последна.