Удря ни магнитна буря, ще ни мъчи 8-10 часа

stat
16:41  |  13 февруари 2018 | / Редактор Лилия Чалева /  
Прогнозират осезаеми смущения в магнитното поле на Земята с продължителност около 8-10 часа Прогнозират осезаеми смущения в магнитното поле на Земята с продължителност около 8-10 часа
Сн.: Shutterstock

Първото от няколко месеца изхвърляне на плазма от атмосферата на Слънцето, което беше вчера, ще достигне магнитното поле на Земята в четвъртък сутринта.
Вероятността това да предизвика магнитни бури от първа степен по 5-балната скала е 35 %, съобщава на сайта си Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт "Лебедев" към Руската академия на науките, предаде ТАСС.

Изхвърлянето на слънчева плазма в междупланетното пространство беше рано сутринта на 12 февруари.

"Това е доста рядък феномен, който обикновено се наблюдава след големи събития", подчертаха учените.

Изригването е слабо, но въпреки това ще се отрази на Земята, заради направлението си - почти точно по линията Слънце-Земя. Летящото вещество ще достигне магнитното поле на нашата планета около 8 часа московско време (7 часа българско време) на 15 февруари.

"В момента на сблъсъка се прогнозират осезаеми смущения в магнитното поле на Земята с продължителност около 8-10 часа", отбелязаха учените.
Последно в Спектър


Възражда ли се нацизмът в Европа?

Засилването на крайнодесните течения беше отбелязано от европейски експерти като един от водещите рискове пред Стария континент.