В изявлението на Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите в България, се призовава депутатите да не подкрепят при второто гласуване предложението, одобрено от правната комисия, според което съдиите, прокурорите и следователите следва да декларират пред Висшия съдебен съвет (ВСС) членството си в съсловни организации.

Парламентът предвижда да разгледа закона в извънредно заседание днес.

"Считаме, че приемането на това предложение пряко ще засегне свободата на магистратите, като български граждани, на сдружаване и правото им на членство в организации за защита на професионалните права, гарантирани съответно в чл. 41, ал. 1 и чл. 49, ал. 1 от Конституцията на Република България", се казва в съвместното становище.

"Създаването на задължение по силата на закон да се декларира упражняване на произтичащите от посочените разпоредби, както и от нормата на чл. 217, ал. 1 от Закона за съдебната власт права, представлява намеса в свободното им упражняване. Това е така, защото от факта на членство в професионална организация произтича задължение за съответния магистрат да декларира същото...", аргументират се представителите на трите организации.

Оправомощаването на ВСС да събира и съхранява информация за членството на съдии, прокурори и следователи в професионални организации е лишено от легитимно основание, смятат магистратите.

"Съхраняването на такава информация от държавен орган има своя смисъл само ако това е свързано с изпълнението на функциите му. Наличието или липсата на членство на определен магистрат в съсловна о рганизация няма отношение към нито една от възлож ените от Конституцията и ЗСВ кадрови и дисциплинарни правомощия на ВСС, доколкото принадлежността към съсловна организация не следва да се отчита при атестирането, повишаването или дисциплинарното наказване на съдиите, прокурорите и следователите.

Достъпът от страна на ВСС до информация за членския състав на съсловните организации създава предпоставки за неравнопоставено третиране на магистрати в зависимост от това дали те принадлежат към професионална организация и в коя от тях членуват", мотивират се съсловните организации.

Те смятат, че създаването на задължение за деклариране на членство в създадени в съответствие със закона и регистрирани надлежно професионални организации създава впечатление, че законодателят счита такова членство за укорима дейност, нуждаеща се от допълнително регулиране чрез създаване на задължения за членовете им.

Какви са промените в закона >>