Тодоров посочи, че комисията се е самосезирала и е образувана преписка, след като е излязла информацията със списъците в медиите, предаде БТА.

На 9 февруари синдиците на Корпоративна търговска банка публикуваха списъците с имената на политици, магистрати и на партии, които са имали пари в банката. Оповестен е и списък с търговски дружества, имали депозити и кредити от банката, обявена в несъстоятелност.

По думите на шефа на Етичната комисия, тепърва трябва да се прецени как ще се процедира, но най-вероятно ще бъде изискан от синдиците оригиналът на този списък и информация от Сметната палата за несъответствия с декларациите на посочените в списъка магистрати.

Ще се проверят декларациите и на двама членове на сегашния състав на ВСС, които са в списъка - Васил Петров и Румен Георгиев.

Аз не съм преглеждал списъците от край до край, но видях, че в тях има освен магистрати и много други вложители, които са участвали в изпълнителната власт или роднини на участници в нея. Така че не мисля, че масовите вложители в КТБ са съдии, прокурори и следователи“, заяви Тодоров.

Той не пожела да коментира дали публикуването на въпросния списък е поредния опит да се стигне до разпускането на ВСС.

Факт е, че се внушава, че най-големите вложители са магистрати, което определено не е вярно“, каза още магистратът.

Ясен Тодоров уточни, че се надява проверката да приключи в рамките на един месец.

Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов заяви тази сутрин пред bTV, че от последните списъци на синдиците на банката, за които се разбра, че има грешки, са непълни и ги няма определени имена. Той даде пример с децата на вицепрезидента Маргарита Попова и бившия градски прокурор Роман Василев, който имал спестени над 650 000 лв.