Окончателно остава възможността за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи. Първоначално измененията предвиждаха източниците на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, което означаваше, че нямаше да могат да се подпомагат например от фондация "Америка за България".

Последва обаче остра реакция от юристи, от Европа, дори от заместник-помощник държавен секретар на САЩ и ГЕРБ дадоха заден и оттеглиха измененията.

Днес от "БСП за България" поставиха въпроса какво е наложило промяната на първоначалната позиция и декларираха, че не са гласували "за" нито един текст от промените.

От ГЕРБ посочиха, че по този законопроект е имало максимално широк дебат.

"Да, колеги, вие не гласувахте за прозрачността и за това да има яснота за статута на служебните магистрати", отговори на левицата председателят на правната комисия Данаил Кирилов, цитиран от БТА.

С измененията се прецизира и забраната за упражняване на търговска дейност от магистратите. Съдия, прокурор и следовател, докато заема длъжността си, ще може да получава възнаграждение за извършване на научна и преподавателска дейност или за упражняване на авторски права, за участие в европейски и международни програми и проекти, както и за участие в изработването на проекти на нормативни актове, възложени от НС, ВСС или органи на изпълнителната власт, решиха още депутатите.

Приета беше и възможността за членовете на Висшия съдебен съвет да избират къде в системата да се върнат след края на мандата си - "на длъжността, заемана преди избора или на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт". Те ще трябва да заявят това свое желание в 14-дневен срок. Същата възможност депутатите предвидиха и за съдебните инспектори.

Измененията въвеждат и отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер, като се запазват гаранциите, свързани с временния характер на такова отстраняване, както и с получаването на минимална работна заплата за срока на действието на тази мярка.
Досега се предвиждаше отстраняване от длъжност само за тези престъпления, свързани с правораздавателната дейност.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, а не само за новоназначените, като така се цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите. Това трябва да стане в 30-дневен срок от влизането на промените в сила.

Към ВСС се създава Съвет за партньорство, който ще обхваща представители на всички професионални организации, чийто членове са над пет процента от съответния числен състав на съдии, прокурори и следователи, като се гарантира и представителство на магистратите, които не членуват в такива организации.