Това изтъква днес на първа страница "Сега", отбелязвайки, че поправката се готви, точно когато предстои обсъждане и одобрение на екооценката за най-главоболния и скъп участък от магистрала "Струма" - през Кресненското дефиле.

Очаква се Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да се произнесе по тази оценка наесен.

Жалба в ЕК

Вчера седем природозащитни организации съобщиха, че са подали в Европейската комисия официална жалба против намерението магистралата да минава през дефилето.

Кресненският пролом е част от европейската мрежа "Натура 2000". Ако там бъде построен аутобан, трафикът ще унищожи десетки и стотици ценни видове животни и растения, а на България ще се наложи да върне на Брюксел близо 800 млн. евро за строителството и да плаща жестоки глоби, твърдят подателите.

Възможно е идеята на ГЕРБ за "бърза писта" за ОВОС-ите да е и заради казуса с преминаването на магистрала "Струма" през Кресна, смята Ивайло Хлебаров от "За Земята" - едно от седемте сдружения, сезирали Брюксел.

Ако поправката на ГЕРБ бъде приета, оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) за магистрали, язовири, газопроводи и нефтопроводи, паркове като "Рила" и "Пирин" и други обекти с национално значение ще минават по "експресна писта".

Проблемът е, че те ще могат да бъдат обжалвани пред една-единствена съдебна инстанция. Ненаименувани юристи, цитирани от "Сега", веднага коментираха, че такава промяна ще е шамар за гражданското общество.

Според тях, ако това се случи, България ще бъде осъдена от Европейския съд за погазване на екозаконодателството на ЕС.

Оригиналният пълен текст е публикуван тук

Министър Николай Нанков "твърдо застава" зад законопроекта

Подкрепям идеята за промени в Закона за опазване на околната среда, които да ограничат обжалването на екологичните оценки за големи инвестиционни проекти в национално значими обекти.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ регионалният министър Николай Нанков във връзка с предложение на народни представители от ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда.

„В качеството си на министър, твърдо заставам и подкрепям идеята на народните представители“, коментира Нанков.

По думите му всички заинтересувани страни ще могат да обжалват и "да са ангажирани с процеса по приемане на оценки за въздействие на околната среда".

Министърът добави:

„Едноинстанционното производство би спестило наистина значителен ресурс от време, който е важен за базирането на големите инфраструктурни проекти, включително АМ „Струма“..."

Патриотите са "за"

Обединените патриоти ще подкрепят предложението на ГЕРБ за промени в закона. С него действително се съкращава изключително много тромавата и тежка по сегашното законодателство процедура по обжалването на ОВОС, която в повечето случаи продължава месеци, а немалко пъти и години, каза за БНР Борис Ячев, секретар на ПГ на „Обединените патриоти“ и член на комисията по околна среда в Народното събрание.

Не напразно в законопроекта е посочено, че става дума само за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет, поясни Ячев и допълни: "Логиката е, че обектите с национално значение все пак имат приоритет".