Общата дължина на Лот 3.3 - от Кресна до Сандански, е 23,6 км. Символичната първа копка на обекта бе направена близо до село Микрево, където ще бъде бъдещият пътен възел „Струмяни“.

Строежът е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“, поясниха от Агенция "Пътна инфраструктура". Той е финансиран съвместно Кохезионният фонд на ЕС и националният бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

"Изграждането на автомагистрала "Струма" е изключително важно за България, защото това е европейски транспортен коридор", заяви министър Павлова.

Тя отбеляза, че "Струма" е не само един от най-натоварените транспортни коридори, но и място, където за съжаление има голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия.

"На този свят християнски празник се надявам, че с Божията помощ ще започне безаварийното изграждането на поредния етап от автомагистрала "Струма". Радвам се, че сме заедно на този ден в навечерието на Съединението. Да вървим напред и да съединим частичките от пъзела", пожела Павлова.

Вижте снимки >>

Министърът подчерта, че магистралата е сред основните приоритети на правителството и най-важният проект, който финансират благодарение на европейската солидарност.

Отсечката може да е готова с 6 месеца по-рано

"Остават още 60 км от магистралата. Искаме да спасим човешки животи, но и да опазим природата. Срокът за приключване на работата (по лот 3.3) е пролетта на 2018 г., но строителите имат опит и се надявам обектът да е завършен 6 месеца по-рано - през есента на 2017 г., за да пуснем новия път за зимата, когато има и по-голям туристически поток", каза още Павлова, цитирана от БТА.

Тя предупреди, че държавата ще бъде безкомпромисна за качеството на строително-монтажните дейности по Лот 3.3.

И допълни, че скоро ще започне реалното строителство и на Лот 3.1. от Благоевград до село Крупник, там остава само да се приключи отчуждаването на земите.

Водосвет отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

"Нека Бог благослови това начинание. Всеки спечелен ден за този път е поне един спасен човешки живот", каза владиката.

234 млн. за строителството, близо 3 млн. за надзор

В участъка между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела - „Струмяни“ и „Сандански“, както и 25 големи съоръжения - мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.