Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официална церемония по откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица", предаде „Фокус".

Тя се състоя на пътен възел "Димитровград", като с премиера там пристигнаха и вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният министър Лиляна Павлова и министърът на транспорта Ивайло Московски.

Вижте снимки >>>

Много от възрастните хора въздишат по социализма, но от 1979 година са искали да построят тази магистрала. Хората въздишат по онова време, но сега се случва. Съжалявам, че хората, които живеят в Димитровград и Харманли не могат да видят какво се случва от другата част на страната - Сандански и Благоевград, Шумен и Белокопитово", посочи Борисов.

Той изказа благодарност на археолозите, които са приключили разкопките в предварително посочения срок. Премиерът обеща, че в рамките на няколко месеца цялата магистрала ще бъде готова.

По думите му, като бъде завършена, скоро старозагорци ще ходят "на кафе в събота и неделя до Истанбул за два часа", съобщи БГНЕС.

Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, от която България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестиции.

Имайте предвид, че е важна и европейската солидарност. 75% от това са го направили французи, германци и холандци, с техни пари. Това, че всички еврофондове се усвояват от България и с всеки изминал месец се вдигаме на по-горно ниво е показател за нашето развитие. Думите отлитат, направеното остава. Това ще го ползвате вие", каза още Бойко Борисов.

Регионалният министър Лиляна Павлова пък допълни, че управлението на Борисов и през двата му мандата ще се запомни с 300 километра нови магистрали и над 1600 километра рехабилитирани пътища от 1, 2 и 3 клас.

"Това е управлението, което представляваме днес. За периода 2009 - 2013 година изградихме 160 км. магистрали и оставихме за довършване 150 км. Какво заварихме след 2 години в опозиция? Отново 140 км. за довършване", посочи Павлова.

По думите ѝ изграждането на пътна инфраструктура играе важна роля за развитието на икономиката и създаването на нови работни места.

Без промени в кабинета

Премиерът бе категоричен, че няма да прави промени в кабинета. Тази сутрин ПГ на "БСП-Лява България" поиска оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов.

"Не, категорично към момента няма да има кадрови промени в кабинета. Прекрасно работи кабинетът, който може да предложи по-добър вариант, е добре дошъл", каза Борисов при посещението си в Димитровград, където заедно с транспортния министър Ивайло Московски и кмета Иво Димов разгледаха обновената жп гара и новоизградения жп надлез в центъра на града,

Лот 2 и магистралата

Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива.

На 34-километровия участък има още два пътни възела – "Симеоновград" – за връзка с път III-503 Симеоновград – Харманли, и "Тополовград" – с път II-76 Тополовград - Харманли. Изградени са мост над река Харманлийска, надлези, подлези и др. съоръжения.

Изпълнител на лот 2 е Сдружение "МАРИЦА ХАЙУЕЙ". Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС. 

Анкета: Накъде върви България, според вас?