С новата част от Автомагистрала Струма пътуването за южната ни съседка ще се съкрати с около час. На път за Гърция автомобилите няма да минават по обходния път през Петрич. Така ще се спестяват около 25 километра.

Трасето беше пуснато ден по-рано от датата, на която фирмата изпълнител пое ангажимента отсечката да е готова, съобщи БНТ.

В името на по-лекия трафик през август, движението тръгва по магистралата, макар и с големия компромис отсечката да не е напълно готова.

Лазар Лазаров, директор на Агенция “Пътна инфраструктура”, обясни , че по време на строителство ще бъде пуснато движението. Обектът не е завършен.

"Срокът за завършването е 11 септември. Очакваме дотогава да бъдат приключени окончателно всички работи, да имаме акт 16 и разрешение за ползване за отсечката" каза Лазаров.

Вижте снимки >>>
 
Премиерът Бойко Борисов също присъства на пускането на отсечката, заедно с министъра на регионалното развитие - Лиляна Павлова. Премиерат обеща ремонт на обходния път, който две години пое тежкия трафик за Гърция.

Министър-председателят сам шофираше джипа си и увери, че трасето е отлично.

"Обещахме на хората и те вече ще карат спокойно", каза той. "Ще има още довършителни работи. Веднага влизаме и в селата, където бяха разбити пътищата", уточни премиерът.

"Обещахме на животновъдите да им направим подходи, така че да стигат до фермите и имотите си край магистралата. Всички ще са доволни", категоричен бе Борисов и допълни, че и Лот 2 ще бъде пуснат в срок - до края на октомври.

"Има малко забавяне заради археологията, която е на 8-9 хил. години, наистина разкритото от археолозите е много ценно. На фона на столетия без пътища, 20 дни повече не е болка за умиране", сподели впечатленията си премиерът от работата по на АМ „Струма”.

Пускането на отсечката не зарадва търговците на плодове и зеленчуци в региона. Досега тежкият трафик през Петрич им носеше печалба, защото покрай многото автомобили търговията им вървеше.

“На магистралата не може да изнасяме нашия продукт, защото не става, магистрала е, движението е много и е трудно за бабите да ходят да продават там”, споделя продавач.

В някои участъци предстои да бъде положена маркировка, в други трябва да се монтират мантинели.