Интересът към пътя Русе - Свиленград е по-скоро не към оригиналния му вариант, предложен от българска страна: Русе - Търново - Хаинбоаз - Свиленград, а към комбиниране на тунела под Шипка с маршрута на пътя Русе - Свиленград. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след участието си в икономическата част от Инициативата 16+1, която се проведе в гр. Суджоу, Китай.

На форума Павлова е представила приоритетите на България и възможностите за участие в публично-частно партньорство при изграждане на инфраструктурата, предаде БТА.

Плановете на България са за довършване на магистралния пръстен и конкретните приоритетни проекти, за които търсим финансиране - направлението на магистрала "Хемус" и "Черно море", София - Калотина, София - Видин и Русе - Велико Търново като част от цялостното направление Русе - Свиленград.

Изграждането трябва да стане на принципа на концесия или публично-частно партньорство без държавна гаранция и без очакване за доплащане при липса или при намален трафик, заяви Павлова.

Борисов: Дългосрочни концесии

По отношение на инфраструктурните проекти премиерът Бойко Борисов, който също е в Китай, каза, че страната ни има трудности, "защото всичко минава през обществени поръчки, каквито са правилата на ЕС". Но според него трябва да се мисли и в посока на публично-частното партньорство или на по-дългосрочни концесии.

Министър-председателят посочи, че има голям интерес към наши проекти, тъй като страната ни е стабилна, на кръстопът е и е с вече изградени магистрали.

Той отбеляза като много работещ вариант пътен проект за свързване на Букурещ с Русе и Търново, с тунел под Шипка до магистралите "Тракия" и "Марица".

Мисля, че една дългосрочна концесия с ТОЛ-система може да свърши много работа, добави Борисов.

Московски: И жп линии на концесия

Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза в отговор на въпрос, че възстановяването на трасето в параметрите на така наречения "Път на коприната" е желание на всички страни и от Европа, и от Азия, но на практика много трудно осъществимо, включително и заради преминаването на трасето през доста държави, които имат проблеми

На форума са презентирани всички инфраструктурни проекти, които могат да бъдат подготвени като концесии. Освен летища и пристанища има идея да бъдат предложени и жп направления като Русе - Варна и Видин - Кулата. 

В отговор на въпрос за проблема, възникнал на летище Пловдив заради кацналите аварийно два самолета, министърът заяви, че има правила, които са стриктно разписани, и когато е обявен работен режим без нощни смени на това летище, би следвало 12 часа преди това да са уточнени полетните графици. 

Решението за кацане е взето от пилотите. Няма правила, които да оставят самолет да решава в последния момент къде да каца, коментира още Московски. 

По думите на министъра предстои концесия на летище Пловдив, тъй като то отдавна е губещо.