За промените в Закона за храните на първо четене гласуваха 102-ма депутати от "БСП за България", ДПС и "Воля", "против" бяха 19, а 90 се въздържаха, предаде БТА.

Предвиждаше се измененията да засегнат търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лева. Левицата предлагаше да се въведе минимално изискване за присъствие от стокооборота на български продукти:
  • пресни плодове и зеленчуци - 51 процента,
  • българско мляко и млечни продукти - 70 процента,
  • месо и месни продукти - 25 процента,
  • пилешко месо и продукти - 50 процента,
  • вино и спиртни напитки - 75 процента.
Социалистите смятат, че новата регулация може да даде на българските производители равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии.

Измененията предвиждаха още нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина.

В становище по законопроекта от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отбелязват, че държавите членки не могат да приемат, нито да запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки, включително да не водят до дискриминация по отношение на храни от други държави членки.

От МЗХ посочват, че е разработен проект на нов закон за храните, който е в процес на нотификация от ЕК.

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев ("БСП за България") каза, че законопроектът не е идеален и подлежи на сериозни дебати, но призова да бъде приет на първо четене и след това обединен с бъдещия законопроект на правителството.

От "БСП за България" призоваха за защита на българския производител. Искаме борба с монополите, каза Драгомир Стойнев и обясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев (ГЕРБ) коментира, че всъщност в тази зала няма противник на българския производител. Според него, ако законопроектът бъде преработен между първо и второ четене, ще остане само първият и последният параграф.

По този законопроект имате отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации, отбеляза той и добави, че според месопреработвателите толкова българско месо няма.

От Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени, обърна се Добрев към левицата.

Жельо Бойчев ("БСП за България") го репликира, че Съюз "Произведено в България" подкрепя законопроекта.

Няма държава от ЕС, която да не подкрепя собственото си производство, отбеляза той и даде пример с Румъния и Франция. Днес трябва да дадем много ясен сигнал за подкрепа на българските производители, които генерират и доход и заетост в България, посочи Бойчев.