УЕФА взе решение да отнеме на Сърбия 3 точки от актива на тима в квалификациите за Евро 2016, присъди на Албания техническо поражение и глобява двете федерации с по 100 000 евро.

Санкциите са заради мача между Сърбия и Албания, при който над стадиона в Белград прелетя дрон със знаме с картата на т.нар. "Велика Албания". На терена започна меле с играчи и запалянковци, а мачът бе прекратен.

„Футболният съюз на Албания ще направи добре, ако започне съдебен процес. Днес нямаше справедливост за онова, което стана на мача в Белград. Напред Албания”, написа Рама на профила си в Twitter.

Междувременно той заяви в интервю за Дойче веле, че отношенията между Белград и Тирана се намират в "ембрионална фаза".

Рама изрази увереност, че страните от Западните Балкани заедно могат да тръгнат напред към обединена Европа, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"Повече от век не сме имали сътрудничество, политическите ни отношения бяха сведени до минимум и единственото, което са запомнили хората, е война, конфликти и противоречия", каза Рама.

На въпрос дали представителите на сръбския и албанския елит изобщо са в състояние да водят диалог, премиерът посочи, че 2014 г. е най-добрата досега година за Западните Балкани и тяхната история, като подчерта, че този момент не бива да се пропуска.

Правителствата на Сърбия и Албания съобщиха пък, че планираната визита на Еди Рама в Белград, първото на албански премиер от 68 г., ще се отложи с три седмици след сблъсъците на футболния мач Сърбия-Албания, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Рама и сръбският му колега Александър Вучич са разговаряли по телефона и са се разбрали визитата на Рама в сръбската столица да се състои на 10 ноември, а не на 22 октомври, както бе първоначално предвидено.

Двамата премиери са се ангажирали "да не изпускат възможността да се срещнат, за да работят за регионалната стабилност и да обърнат нова страница в политическите и икономическите отношения между двете страни", се казва в изявление на канцеларията на сръбския премиер Александър Вучич.