В края на миналия месец от ДОСТ поискаха признаване на турско малцинство у нас, както това бе направено за българското малцинство в Албания.

В сигнала до Сотир Цацаров, внесен от зам.-председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, се казва, че лидерът на ДОСТ нарушава Конституцията на Република България като открито пропагандира за разделение на обществото на религиозен принцип и се опитва да му внуши абсурдната и невярна теза, че всички мюсюлмани в България са етнически турци. Джамбазки изразява своите опасения, че подобно поведение е изключително опасно и застрашава вътрешния мир на страната.

Евродепутатът настоява да бъде извършена обстойна проверка относно дейността и финансирането на ПП ДОСТ, както и за наличие на факти, като например финансиране от чужда държава, установяващи, че партията обслужва чужди държавни интереси, различни от тези на България, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

"Считаме, че има достатъчно текстове в Наказателният кодекс, по които може да бъде подведен Местан и други политици от неговата партия, защото с тези изказвания те разделят обществото на расов, религиозен или друг етнически произход, което е недопустимо. Така, че надяваме се българската прокуратура наистина да вземе мерки да докаже всички тези неща, които вече са обществена тайна, за кого работи Местан и партия ДОСТ", коментира пък депутатът от Патриотите Юлиан Ангелов, цитиран от БНР.

По този повод вече военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че прокуратурата трябва да потърси наказателна отговорност от Местан.

„Г-н Местан вече доста време се мотае в политиката и в българския парламент и всъщност тук израсна и се научи да говори политически. Така че би следвало да е прочел Конституцията, където много ясно пише, че България не приема колективни малцинствени права, а признава основното правило в международното право – индивидуалните човешки права“, каза Каракачанов.

Вчера самият Лютви Местан отвърна:

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария. Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец, трябва да бъда уважен като такъв"

Бившият лидер на ДПС отрече да получава пари от Турция и дори заяви, че партията му има парични проблеми, затова се налага да затваря офиси.

АНКЕТА: Да разследват ли Лютви Местан?