Местан уточни пред bTV, че се е срещал с предишния турски президент Абдулаах Гюл и след като Ердоган е бил избран за президент, е заявил желанието си да се срещне и с него. Ердоган е пожелал да се видят сега и Местан е откликнал.

Лидерът на ДПС подчерта, че не би било естествено, ако тази среща не се е била състояла и че тя е била неизбежна, и необходима. Според него тя е особено полезна за България.

За срещата съобщиха турски медии, но така и не стана ясен предметът на разговор.

"Разговорите в Чанкая бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда разговорът. Съвършено естествено е разговорът между мен, Лютви Местан и президента на Република Турция да се проведе на майчиния ни език", заяви в неделя Местан. Той припомни, че според българското законодателство не може да комуникира на майчин език с избирателите си.

Една от темите, обсъдени между двамата е бил опитът на ДПС в българския етнически модел, който се основавал на баланс.

Лидерът на ДПС посочи още, че е бил така коректен да съобщи на турския президент защо страната ни е в състояние на предсрочни избори.

Той съобщи, че има три основни поуки след участието на ДПС в кабинета "Орешарски", както и от участието в предишни правителства.
  • Единият урок е, че България няма нужда да се връща към отречени модели на управление- а това са проблематични коалиции като тази с БСП от последната година. Според него отречен модел е и авторитарният модел на управление, или еднопартийната власт.
  • Вторият извод е, че страната ни има нужда от управление на едно по-широко национално съгласие.
  • Третият урок, според Лютви Местан, е, че понякога дадена партия трябва да жертва власт в името на националния интерес ( както е постъпило ДПС тази година).
До неотдавна Ердоган общуваше главно с отцепилите се от тази формация Касим Дал и Корман Исмаилов и анализаторите отчитат, че въпросната среща е знакова за ДПС.

На въпрос за участието на Делян Пеевски в предстоящите избори Лютви Местан отговори, че политикът е бил пожелан в листите от местните структури на ДПС.

Той обеща в бъдеще да се проведе разговор за Пеевски, който би бил разговор за много сериозни системни проблеми на българската демокрация, които се "спотайват зад мощното му рамо". Местан е готов да започне този дебат от генезиса на олигархията.

Попитан за какво би се извинил, Лютви Местан каза, че ДПС е част от 24-годишния преход, който в България, в сравнение с други страни, се е оказал най-продължителен и най-мъчителен. Според него няма участник в политическия процес, който да не носи своята отговорност за дългия и мъчителен преход и всеки политик е длъжен да поднесе извинение от гледна точка на своята част от отговорността.

Анкета: За кого ще гласувате на предстоящите избори?