Министерството стартира процедура за промени в ръководствата на компаниите "Ай Си Джи Би" АД, Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Освободен в качеството си на член на Съвета на директорите на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД ще бъде господин Асен Гагаузов. Ще бъде освободен и господин Петър Димитров от поста член на Управителния съвет на ДП "РАО". Господин Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, се казва в съобщение на министерството.

Промените ще влязат в сила след спазване на нормативно-определената процедура, се допълва там.

От БСП заявиха, че нямат договорка с премиера Бойко Борисов за нови техни представители в органите на управление в тези фирми. „Нямаме драма с това решение“, каза лидерът на партията Корнелия Нинова, цитирана от "Фокус". Тя изказа предположение, че смените се правят точно сега "заради засилената ни опозиционност напоследък" и предложението им парламентът да разгледа пазара на горива.

Румен Овчаров и Петър Димитров са отстранени от държавните дружества, защото са били министри по времето на двамата директори на НЕК, на които им бяха повдигнати обвинения от прокуратурата, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, имайки предвид Любомир Велков и Мардик Папазян.

В случая с Асен Гагаузов причината е, че е необходимо оптимизиране на работата, добави Добрев.
По думите му смяната на тримата директори се случва сега, защото прокуратурата сега намерила доказателства.

В последните дни на септември кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков каза, че сред лицата, виновни за задълженията на НЕК към "Атомстройекспорт", са двамата енергийни министри от времето на Тройната коалиция Румен Овчаров и Петър Димитров, при които бе рестартиран проектът за строежа на АЕЦ "Белене", и тогавашните шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.

Трайков тогава изрази учудване, че те и досега работят в сферата на държавната енергетика под ръководството на Теменужка Петкова.

Министърът бил обяснил на Трайков, че двамата (Овчаров и Димитров) са на постовете в ДП "РАО" и Лукойл Нефтохим Бургас" като приемственост в държавната политика.

"Явно не се намира нищо порочно с работата на тези двама министри. Не знам доколко тя (Петкова) е съгласна с техните назначения, но да познаваш поразиите, които те са причинили, и да ги държиш на държавни постове, не е приемливо", каза Трайков, който е бивш енергиен министър.