Пред БНР кметът от консервативния Християндемократически съюз Андреас Холщайн, който беше нападнат с нож заради либералната му политиката към мигрантите, коментира провеждането на Луковмарш в България.

Получавах едни и същи съобщения на френски, чешки, полски и немски, със същите картинки, със същата структура, аргументи, каза за заплахите Холщайн.

Той пристигна в София заради Луковмарш.
Що се отнася до Луковмарш, мисля, че това не е проблем само на България, а на цяла Европа, защото германските неонацисти и ултранационалисти са в комуникация с другите. Ние трябва да наблюдаваме това внимателно, трябва да пазим идеите толерантно и демократично, изтъкна кметът християндемократ.

Холщайн е кмет на малкия германски град Алтена във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Кметът беше атакуван вечерта на 26 ноември м.г. в магазин за кебап. Той е обвиняван, че Алтена приема повече бежанци, отколкото би трябвало.

МВнР остро осъди ”ксенофобското сборище” Луковмарш >>


Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев смята за необходимо да бъдат наложени по-крути мерки срещу провеждането на Луковмарш от следващата година.

Хората, които вчера бяха събрани на Луковмарш, много слабо осъзнават какви са последиците от него и дори в някаква степен не знам дали сами разбират какъв е смисълът на думата патриотизъм, каза по БНР Георгиев. Ако в някакъв момент те си бяха дали сметка, че този Луковмарш е всичко друго, но не и в интерес на държавата, може би щяха да подходят към него по друг начин, добави той.

Това шествие се провежда всяка година, въпреки забраната на Столична община. Трябва да признаем, че тези хора подхождат с особено познание по отношение на законодателството и винаги успяват да намерят начина, по който да заобиколят.

И тази година не успяхме да забележим върху тях фашистка или националистическа маркировка, което в някаква степен затруднява и органите на властта. В противен случай биха задържали лица, носещи такива знаци, но ние много добре знаем какво се крие зад този марш, знаем какви са посланията му и какви са хората, които отиват там, изтъкна зам.-министърът.

На мен ми е много любопитно как един чужденец идва в България, за да почита български военнослужещ, въз основа на какво? Тъй като организаторите говорят, че това е марш в почит на български генерал. Като общество трябва да си дадем сметка по какъв по-яростен начин да дадем отпор на такъв тип изяви.

Тази година в шествието се включиха националисти от Германия, Швеция, Чехия, Естония.

НА ФОКУС: Възражда ли се нацизмът в Европа?