Това се казва в декларация на американската дипломатическа мисия у нас. „Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение“, подчертават от посолството на САЩ.

„Ние отново изразяваме благодарност за всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят около положителните примери в историята на страната. Посолството напълно подкрепя демократичния принцип на свободата на словото, но едновременно с това се присъединява към множеството гласове, осъждащи омразата и нетолерантността“, се казва още в декларацията.

”Заедно за Европа” - това поискаха на немски на Луковмарш >>


По-рано изпълнителният директор на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер благодари на Цветан Цветанов и ГЕРБ за позицията им за Луковмарш.

"От името на Световния еврейски конгрес и нашия председател Роналд Лаудер, бих желал да изразя нашата сърдечна признателност към Вас за Вашата силна лична позиция срещу Луковмарш, както и тази на ПП .

"За нас означава много, че правите всичко по силите си, за да запазите прекрасните традиции на България и да предотвратите този очевиден опит да се опетни доброто име на България. Аз и колегите ми с радост ще положим усилия, за да засилим още повече непоклатимата връзка на приятелство, която свързва нашите два народа", пише още в писмото, изпратено до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитирано от пресцентър на партията.